Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Håcksviks kyrka

Håcksviks kyrka är från början från medeltiden men eftersom skicket blev sämre så byggde man en ny kyrka 1826. Den nya kyrkan blev av trä i nyklassisk stil och ersatte den dåvarande rödmålade, spånklädda kyrkan som var sockenkyrka redan under katolsk tid.


Om kyrkan

Tornet på Håckviks kyrka har en egen historia, det kan från början ha varit ett skyddstorn när den gamla riksgränsen mot Danmark en tid följde Stångån.

Inuti kyrkan hittar du två stycken altartavlor. Den nya altartavlan är gjord i nyklassisk stil och stämmer väl överens med övrig inredning. Den gamla altaruppsatsen togs fram 1927 och är placerad mitt i kyrkan med dopfunten framför. Dopfunten är för övrigt av sandsten och tillverkades redan under 1100- eller 1200-talet. 

I kyrkan finns en unik minnesskrift. När man år 1693 firades 100-års minnet av Uppsala möte beslut och en minnesskrift skickades ut till alla församlingar i Sverige. Idag finns två kvar varav en av dem hänger i Håcksviks kyrka.

Under 1940-talet renoverades kyrkan och då hittades kvarlevor av en ung kvinna under golvet som var begravd runt 1600-talet. Ingen vet vem hon är men det finns en gammal sägen om bruden som bröt nacken på väg till sitt bröllop, vem vet det kanske är hon?

Nyfiken på att se hur kyrkan ser ut?

Här kan du kika in kyrkan och gå en virtuell turlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fotnot: Fakta hämtad från svenskakyrkan.se

Hitta hit

  1. Klockargårdsvägen 2B, Håcksvik


Relaterat