Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Mårdaklevs kyrka

I minst 800 år har det funnits en kyrka på kullen mot Ätran. 1688 byttes kyrkan ut första gången, den höll då till mitten av 1800-talet då man byggde den som står kvar idag. 1875-1876 var den kyrkan färdig och innehöll då spår från de tidigare kyrkorna men nyare inslag i form av en altartavla med ram och predikstol tillverkade av Sven Nilsson Morin.


Om Mårdaklevs kyrka

På kullen mot Ätran har det funnits en kyrka i minst 800 år; detta har man räknat ut tack vare dopfunten som blev huggen på 1200-talet. 1688 byggde man en ny spånklädd och rödfärgad kyrka som höll till mitten av 1800-talet. Det anmärktes då att kyrkan var förfallen och att den behövde repareras men istället för att reparera valde man att bygga en ny kyrka som blev färdig 1875-1876. Dopfunten, altaruppsatsen och predikostolen kommer alla från den gamla kyrkan.

Altartavlan föreställer Kristus på korset och uppges vara en kopia av Rembrandt. Den skänktes till kyrkan på 1700-talet av kaparkaptenen Hedenberg från Erikslund. Ramen snidde Sven Nilsson Morin 1804, han var ursprungligen dräng på en gård i Småland men blev erkänd som talangfull träsnidare och har gjort många kyrkliga inventarier. Han tillverkade exempelvis predikstolen.

Hitta hit

  1. Mårdaklev kyrka, Mårdaklev


Relaterat