Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Kvarnagården

Välkommen att besöka Kvarngården strax utanför Håcksvik. Här på Kvarngården producerade bröderna Mårthensson i början av 1900-talet möbler.


Om Kvarngården

1980 fick Håcksviks Hembygsförening mottaga en gåva av Nilssons industriemballage AB i form av en såg med belägen verkstadsbyggnad och tillhörande vattenhjul. Det låg då i ruiner och arbetet med att återställa anläggningen påbörjades. Arbetet har stannat av och påbörjats i omgångar, bland annat av bröderna Carl, Hans, Enok och Gotthard Mårtensson.

Många eldsjälar har varit involverade i att hålla anläggningen vid liv och detta har resulterat i den levande atmosfären som omringar området; man kan fortfarande höra smedens hammarslag och känna doften av kol. Vattenhjulet och maskinerna är inte bara modeller för tidigare version av möbelverktyg, de används fortfarande och Håcksvik hoppas ha påbörjat tillverkningen av en ny ljusstake till nästa säsong.

Mer omkring Håcksvik

I Håcksvik finns det fler kulturmål att besöka. Här hittar du bland annat, Kummeludden, Gammalsjö Kvarn och Kvarngården. I Håcksvik hittar du även Siggebergs loppis och en liten bit därifrån Påarps Gårdshotell. Området har en fantastisk natur. Här ligger Fegens naturreservat och det kryllar av vandrings- och cykelleder så som Ätradalsleden, Pilgrimsleden Kindaholm, Kindaholmsturen, Bondemilen och Gislavedsleden. Här finns det gott om vatten vilket också ger utmärkta fiskeupplevelser och möjlighet till att paddla kanot.

Hitta hit

  1. Kvarnagården 2, Håcksvik


Relaterat