Ätradalsleden

Upplev öppna landskap, milsvida skogar och ljuvliga sjöar från cykelsadeln. Ätradalsleden slingar sig mellan Falkenberg och Falköping och är totalt 200 km. Större delen av sträckan går på bilfri banvall och resterande del följer landsväg som bjuder både på vacker natur och intressanta stopp.

För tips på vägen


Cyklist på grusväg

Foto: Manda Schillerås.

Start och mål

Ätradalsleden sträcker sig från Falköping i norr till Falkenberg i söder där den ansluter till Kattegattleden. Bestäm själv vilken sträcka du vill cykla och var du vill starta din resa. Bra utgångspunkter är Falköping, Ulricehamn, Tranemo, Svenljunga, Fegen och Falkenberg.

Standard

Leden kan delas in i fyra etapper på sammanlagt 200 km. Ledens norra del går uteslutande på banvall, mellan Falköping och Ambjörnarp. Här har inga tåg gått på många år och banvallen är nu istället en platt asfalterad cykelbana. Sträckan mellan Ambjörnarp och Falkenberg går på mindre lågtrafikerade landsvägar, mestadels på asfalt men korta sträckor är på hårt packat grus. Leden är Sveriges 5:e nationella cykelled och har tydlig rödvit skyltning med numret 5.

Boende och upplevelser längs vägen

På din väg kommer du kunna ta del av allt från natur och kultur till god mat och trevliga besöksmål. Här hittar du också boende i annorlunda miljö. Välj mellan att bo på en gård med ett levande lantbruk, i en stuga vid en sjö eller mitt i centrum.

Du kan se karta och läsa mer om Ätradalsleden här.


Relaterat