Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Ätradalsleden

Upplev öppna landskap, milsvida skogar och ljuvliga sjöar från cykelsadeln. Ätradalsleden slingar sig mellan Falkenberg och Falköping och är totalt 200 km. Större delen av sträckan går på bilfri banvall och resterande del följer landsväg som bjuder både på vacker natur och intressanta stopp.


Foto: Manda Schillerås.

Start och mål

Ätradalsleden sträcker sig från Falköping i norr till Falkenberg i söder där den ansluter till Kattegattleden. Bestäm själv vilken sträcka du vill cykla och var du vill starta din resa. Bra utgångspunkter är Falköping, Ulricehamn, Tranemo, Fegen, Svenljunga och Falkenberg. Vill du cykla etappen Falkenberg-Fegen är sträckan 53 km.

Standard

Leden kan delas in i fyra etapper på sammanlagt 200 km. Ledens norra del går uteslutande på banvall, mellan Falköping och Ambjörnarp. Här har inga tåg gått på många år och banvallen är nu istället en platt asfalterad cykelbana. Sträckan mellan Ambjörnarp och Falkenberg går på mindre lågtrafikerade landsvägar, mestadels på asfalt men korta sträckor är på hårt packat grus. Vissa delar är även här nedlagd banvall. Observera att leden i nuläget inte har någon enhetlig fysisk skyltning.

Boende och upplevelser längs vägen

På din väg kommer du kunna ta del av allt från natur och kultur till god mat och trevliga besöksmål. Här hittar du också boende i annorlunda miljö. Välj mellan att bo på en gård med ett levande lantbruk, i en stuga vid en sjö eller mitt i centrum.

Du kan se karta och läsa mer om Ätradalsleden här. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

OBS! För närvarande (maj 2021) ligger det grovt grus på 1,5 km av sträckan vid Ätran och det är svårt att komma fram med cykel i dagsläget. Detta ska ordnas inom kort.

Leden är inte officellt färdig ännu, och saknar fysisk skyltning. Förhoppningen är att den ska bli helt färdig sommar 2022.


Relaterat