Gräne Gruva

En bit in i skogen från väg 154 i de västsvenska skogarna i Svenljunga kommun ligger Gräne Gruva, en fältspadsgruva från 1800-talet.

Läs mer


Ta en utflykt till Gräne Gruva

Mellan sjöarna Holsjön och Lilla Hallången i västra delen av kommunen ligger Gräne gruva. Här bröts fältspat från slutet av 1800-talet som bl.a användes i porslinsindutrin och främst expoterades till Tyskland på en liten järnväg som anslöt till den mindre järnvägslinjen Falkenbergs Järnväg mellan Falkenberg och Limmared. Gruvbrottet är ca 20x15 meter stort med 20 meter höga väggar som du når via en kort promenad från parkeringen. Driften upphörde 1930 men än i dag kan man se dagbrottet som ligger ett hundratal meter in i skogen från väg 154 mellan Holsjunga och Överlida. Idag är gruvan en plats för friluftsliv och rekreation för hela familjen.

Flicka som knackar på grön dörr med målat troll på bergsvägg

Vandra, leta troll eller spana ut från utkiksplatsen

Vid gruvan hittar du flertalet kortare och lite längre vandringsleder. Lederna är välanlagda och skyltade. Det finns fyra leder, Trollstigen som är 800 meter, en kortare led - Toppleden, 1,8 km och två lite längre, Järnvägsleden - på 3,6 km och Geologileden - 4,2 km. Runt om i området finns flera bänkar att vila benen vid och vid trolltorget hittar du grillplatser. Här finns också ett stort vindskydd som skyddar mot sol och regn.

Hitta hit

Gräne Gruva, Holsljunga

Relaterat