Mårdaklev kyrka

I minst 800 år har det det stått en kyrka här, på kullen mot Ätran. År 1688 byttes kyrkan ut första gången, den stod till mitten av 1800-talet då man byggde den som står kvar idag.


Mårdaklev kyrka

Om kyrkan

På kullen mot Ätran har det funnits en kyrka i minst 800 år, så gammal är nämligen dopfunten som är huggen på 1200-talet som du återfinner i kyrkan.

1688 byggde man en ny spånklädd, rödfärgad kyrka som höll till mitten av 1800-talet. Det hade kommit klagomål att kyrkan var förfallen och att den behövde repareras men istället för att reparera valde man att bygga en ny kyrka som stod färdig 1875-1876. Dopfunten, altaruppsatsen och predikostolen som finns i dagens kyrka kommer alla från den gamla kyrkan.

Altartavlan föreställer Kristus på korset och sägs vara en kopia av Rembrandt. Den skänktes till kyrkan på 1700-talet av kaparkaptenen Hedenberg från Erikslund. Ramen gjorde Sven Nilsson Morin år 1804. Sven var ursprungligen dräng på en gård i Småland men blev erkänd som talangfull träsnidare och har gjort många kyrkliga inventarier. Han tillverkade exempelvis också predikstolen.

Nyfiken på att se hur kyrkan ser ut?

Här kan du kika in kyrkan och gå en virtuell tur

Fotnot: Fakta hämtad från svenskakyrkan.se

Hitta hit

Mårdaklev kyrka, Mårdaklev


Relaterat