Föreläggargården Lerbäcksbyn
I den vita gården, Lerbäckbyn, från 1800-talet upplever du Sjuhärads förläggargårdshistoria. Här kan du få en guidad tur eller hyra flygelbyggnaden som semesterbostad.
Om Förläggargården Lerbäcksbyn
Flygelbyggnaden, ett trähus från 1800-talet med gammal atmosfär men med vår tids bekvämligheter. Från verandan kan du njuta av härlig utsikt mot den gamla allén.
Huset ligger på en gård med andra hus, men har en egen uppfart och egen stor trädgård. Gården ligger naturskönt på en höjd i Ätradalen med skogen inpå knutarna. Det finns möjlighet till långa skogspromenader, bl.a. går en vandringsled genom gården och det är cirka 2 km till närmaste sjö.
Här bor ni i tystnad och nära den svenska naturen. Aktiviteter som fiske (även ädelfiske), kanot, dressin och golf finns inom någon/några mils avstånd. Utflyktsmål som Ullared/Ge-kås, Borås och Torpa stenhus, finns inom en omkrets av 4-5 mil.
Mer nyfiken på förläggargårdar?
Boka en guidad turFörläggarverksamhet var en företagsform som växte fram i Sjuhäradsbygden under senare delen av 1700-talet och början av 1800-talet. Förläggaren var oftast en rik bonde eller handelsborgare som kunde köpa stora kvantiteter ull/bomull eller garner.
Materialet lämnades för spinning och vävning till kvinnor i torp och gårdar runtomkring, alltså genom att förläggaarbetet till dem.Väverskorna fick sedan betalt per aln vävt tyg. Förläggaren gjorde ofta en bra förtjänst när han sålde vidare till grossister och gårdfarihandlare/knallar.
Detta företagssystem var mycket framgångsrikt från 1820-talet till början av 1860-talet. Bomullsgarn importerades då billigt från de nya industrierna i England och samtidigt rådde importförbud på bomullstyger till Sverige.