Fegens Naturreservat

Det vackra sjölandskapet ligger som en pärla i Falkenbergs inland. Naturreservatet Fegen är en del av ett större naturvårdsområde som delas av tre län.


Infotavla till naturreservatet

Ett reservat i gränslandet

Där Småland möter Halland och det gôa Västsverige, där hittar du Fegens naturreservat. Vi tror att du kommer snart hitta din favorit i Fegen, kanske gillar du att fiska eller att ge dig ut på upptäcktsfärd med kanoten. Kanske nöjer du dig med att bada och bara vara i den lugna men samtidigt storslagna naturen som finns här. Det som är unikt är vår närhet till pulsen och kontinenten men ändå vågar vi säga att att här råder det nästan vildmark och stannar du upp bedövas dina öron av tystnaden.

Stora och djupa Fegen

Naturreservatet utgörs av sjön Fegen med omgivningar. Området ligger i gränszonen mellan Västra Götalands, Jönköpings- och Hallands län, och ingår i kommunerna Falkenberg, Svenljunga och Gislaved. Sjön är med sina knappa 24 kvadratkilometer en av de större sjöarna i sydvästra Sverige. Den ligger i en markant sprickdal och har ett största djup på hela 38 meter.

Intressant djurliv

Här finns den vårlekande siklöjan som är akut utrotningshotad. I sjön lever också minst 16 andra fiskarter, som sik, gös, björkna och bergsimpa. I Fegen kan du skåda fiskgjuse och storlom. Båda arterna häckar med många par, men även andra fåglar som rödbena, havstrut, storskrak och många kanadagäss lever här.

Var rädd om Fegen

Allemansrätten gäller inte fullt ut i naturreservatet. Du är välkommen att njuta av det vackra landskapet och av sjön med sina många små öar och skär. Men tänk på att beträdelseförbud råder inom vissa tider och områden. Fegen är skyddat för friluftslivet och för att bevara sjöns goda kvalitéer för fiskar och fåglar.

Hitta hit

Värnamovägen, Fegen


Relaterat